email

Masa Penapaian Teh Hitam

Home > Berita > Berita Industri TehMasa Penapaian Teh Hitam

Produk panas.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

2022-05-14 19:00:46

Sebelum bola teh jenis bulat dibuat, teh mentah masih perlu diproses dengan mesin layu teh, mesin penetapan teh, roller teh dan pengering teh. Kemudian dibentuk dengan mesin pembentuk bola naga.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Sebelum membentuk teh bebola dargon, teh mentah masih perlu membuat teh layu, penetapan teh, penggulungan teh dan pengeringan teh.

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Melakukan kerja yang baik dalam pengurusan taman teh boleh menjadikan nilai teh musim bunga lebih dipertingkatkan.

Masa Penapaian Teh Hitam

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Penapaian teh hitam mempunyai penapaian tradisional dan penapaian mesin, dan penapaian mesin akan menjadi trend penapaian teh hitam.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Berapa lamakah masa yang diambil untuk teh hitam untuk ditapai? Teh hitam biasanya mengambil masa 5 hingga 6 jam untuk ditapai.

Penapaian adalah bahagian terpenting dalam teh hitam. Penapaian tradisional merujuk kepada meletakkan embrio teh yang digulung dalam bakul, menekannya sedikit, dan kemudian menutupnya dengan kain yang ditapai yang direndam dalam air suam untuk meningkatkan suhu dan kelembapan daun yang ditapai, menggalakkan aktiviti enzim, dan memendekkan masa penapaian. Selepas 5 hingga 6 jam, urat daun berwarna coklat kemerahan, dan ia boleh dibakar dan dikeringkan. Tujuan penapaian adalah untuk mengoksidakan polifenol dalam daun teh di bawah promosi enzim, supaya kulit teh hijau menjadi merah.

Penapaian teh adalah proses utama untuk membentuk ciri kualiti warna, aroma dan rasa teh hitam. Secara amnya, daun yang diuli diletakkan di dalam bingkai penapaian atau kereta penapaian dan dimasukkan ke dalam bilik penapaian untuk penapaian. Penapaian harus menguasai suhu, kelembapan dan jumlah oksigen yang sesuai yang diperlukan untuk memenuhi tindak balas pempolimeran oksidatif polifenol oksidase teh.

Teh hitam biasanya ditapai selama 4 hingga 6 jam. Walau bagaimanapun, masa penapaian tertentu bergantung pada umur dan kelembutan daun teh, cuaca sejuk dan panas, tahap layu dan pengeringan, dan tahap penggulungan. Secara amnya, daun muda, bahan mentah yang digulung sepenuhnya, dan daun dengan suhu penapaian tinggi menapai lebih cepat, dan masanya agak singkat. Jika tidak, ia akan mengambil masa yang lebih lama.

Terdapat tempoh masa yang panjang dan pendek. Selagi ia tidak masam atau pengap semasa penapaian teh hitam, tidak mengapa. Pembuat teh harus menjejaki kemajuan penapaian pada bila-bila masa. Masa penapaian hanyalah penunjuk rujukan. Sama ada penapaian harus ditamatkan, atau harus berdasarkan tahap penapaian.

Pengenalan penapaian teh hitam

Untuk penapaian sederhana, warna daun pada dasarnya menjadi merah dan kuning, gas hijau hilang, dan aroma bunga dan buah muncul sebagai standard. Dalam kes pengeluaran besar-besaran, kaedah penilaian akhir digunakan untuk memeriksa warna sup, merasakan rasa, melihat bahagian bawah daun, dan memeriksa tahap penapaian.

Suhu penapaian suhu malar dikawal pada kira-kira 22-28 ℃, dan nilai yang tepat perlu diuji lagi mengikut bahan mentah daun segar, tahap layu, dan tahap penggulungan. Penapaian teh hitam adalah kunci untuk membuat teh hitam. Masa dan suhu penapaian mesti dikawal dengan ketat dan diselaraskan dengan betul, supaya teh hitam dapat dihasilkan dengan jayanya. Pada masa ini, banyak petani teh menggunakan black tea fermentation machines untuk meniru penapaian semula jadi, yang sangat memendekkan masa penapaian dan boleh mencapai penapaian seragam keseluruhan kumpulan.