email

Masa Penapaian Teh Hitam

Home > Berita > Berita Industri TehMasa Penapaian Teh Hitam

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Berapa lamakah masa yang diambil untuk teh hitam untuk ditapai? Teh hitam biasanya mengambil masa 5 hingga 6 jam untuk ditapai.

Penapaian adalah bahagian terpenting dalam teh hitam. Penapaian tradisional merujuk kepada meletakkan embrio teh yang digulung dalam bakul, menekannya sedikit, dan kemudian menutupnya dengan kain yang ditapai yang direndam dalam air suam untuk meningkatkan suhu dan kelembapan daun yang ditapai, menggalakkan aktiviti enzim, dan memendekkan masa penapaian. Selepas 5 hingga 6 jam, urat daun berwarna coklat kemerahan, dan ia boleh dibakar dan dikeringkan. Tujuan penapaian adalah untuk mengoksidakan polifenol dalam daun teh di bawah promosi enzim, supaya kulit teh hijau menjadi merah.

Penapaian teh adalah proses utama untuk membentuk ciri kualiti warna, aroma dan rasa teh hitam. Secara amnya, daun yang diuli diletakkan di dalam bingkai penapaian atau kereta penapaian dan dimasukkan ke dalam bilik penapaian untuk penapaian. Penapaian harus menguasai suhu, kelembapan dan jumlah oksigen yang sesuai yang diperlukan untuk memenuhi tindak balas pempolimeran oksidatif polifenol oksidase teh.

Teh hitam biasanya ditapai selama 4 hingga 6 jam. Walau bagaimanapun, masa penapaian tertentu bergantung pada umur dan kelembutan daun teh, cuaca sejuk dan panas, tahap layu dan pengeringan, dan tahap penggulungan. Secara amnya, daun muda, bahan mentah yang digulung sepenuhnya, dan daun dengan suhu penapaian tinggi menapai lebih cepat, dan masanya agak singkat. Jika tidak, ia akan mengambil masa yang lebih lama.

Terdapat tempoh masa yang panjang dan pendek. Selagi ia tidak masam atau pengap semasa penapaian teh hitam, tidak mengapa. Pembuat teh harus menjejaki kemajuan penapaian pada bila-bila masa. Masa penapaian hanyalah penunjuk rujukan. Sama ada penapaian harus ditamatkan, atau harus berdasarkan tahap penapaian.

Pengenalan penapaian teh hitam

Untuk penapaian sederhana, warna daun pada dasarnya menjadi merah dan kuning, gas hijau hilang, dan aroma bunga dan buah muncul sebagai standard. Dalam kes pengeluaran besar-besaran, kaedah penilaian akhir digunakan untuk memeriksa warna sup, merasakan rasa, melihat bahagian bawah daun, dan memeriksa tahap penapaian.

Suhu penapaian suhu malar dikawal pada kira-kira 22-28 ℃, dan nilai yang tepat perlu diuji lagi mengikut bahan mentah daun segar, tahap layu, dan tahap penggulungan. Penapaian teh hitam adalah kunci untuk membuat teh hitam. Masa dan suhu penapaian mesti dikawal dengan ketat dan diselaraskan dengan betul, supaya teh hitam dapat dihasilkan dengan jayanya. Pada masa ini, banyak petani teh menggunakan black tea fermentation machines untuk meniru penapaian semula jadi, yang sangat memendekkan masa penapaian dan boleh mencapai penapaian seragam keseluruhan kumpulan.