email

Bagaimana Untuk Menangani Daun Teh Segar Hari Hujan?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Untuk Menangani Daun Teh Segar Hari Hujan?

Produk panas.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

2022-05-14 19:00:46

Sebelum bola teh jenis bulat dibuat, teh mentah masih perlu diproses dengan mesin layu teh, mesin penetapan teh, roller teh dan pengering teh. Kemudian dibentuk dengan mesin pembentuk bola naga.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Sebelum membentuk teh bebola dargon, teh mentah masih perlu membuat teh layu, penetapan teh, penggulungan teh dan pengeringan teh.

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Melakukan kerja yang baik dalam pengurusan taman teh boleh menjadikan nilai teh musim bunga lebih dipertingkatkan.

Masa Penapaian Teh Hitam

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Penapaian teh hitam mempunyai penapaian tradisional dan penapaian mesin, dan penapaian mesin akan menjadi trend penapaian teh hitam.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Untuk Menangani Daun Teh Segar Hari Hujan?

2022-04-22 13:48:19

Kelahiran secawan teh yang baik bermula dengan memetik.

Bak kata pepatah, "hari bulan Mac, wajah kanak-kanak",

Musim memetik teh musim bunga selalunya hujan, yang membawa kesulitan kepada memetik teh musim bunga.

Dalam keadaan angin serong dan hujan renyai-renyai, ramai petani teh masih bekerja keras di kebun teh.

Bagaimana untuk menangani daun teh segar yang dipetik ini?

Seperti yang kita tahu, tea leaf picking adalah pekerjaan teknikal, dan kemahiran, tumpuan dan kesabaran amat diperlukan. Hari hujan sudah pasti akan menjadikan jalan gunung yang asalnya curam itu lebih licin dan tanah kebun teh lebih berlumpur. Di samping mengekalkan tumpuan, pemetik teh perlu memberi perhatian kepada keselamatan kaki mereka, yang membawa kesukaran dan kesulitan untuk memetik daun segar.

Daun segar yang dipetik pada hari hujan dipanggil "daun air hujan", dan peningkatan kandungan air daun segar telah meningkatkan beban kerja pemetik teh untuk mengangkut daun teh. Selain itu, kandungan lembapan daun air hujan yang tinggi akan meningkatkan kesukaran menggoreng seterusnya. Oleh itu, secara amnya tidak disyorkan untuk memetik daun teh segar hujan.

Walaupun daun air hujan memakan masa dan intensif buruh, kualiti teh siap tidak stabil, tetapi teh musim bunga tumbuh berbeza dari hari ke hari. Jika ia tidak dipetik tepat pada masanya, apabila tempoh memetik optimum telah berlalu, ia bukan sahaja akan menjejaskan pengeluaran teh, tetapi juga tidak akan dapat menjual harga yang baik. Dari segi pengeluaran, kerugian lebih besar. Bagi daun air hujan yang telah dipetik, secara amnya, kelembapan dalam teh boleh dikurangkan dengan memanjangkan masa penyebaran daun teh segar. Lebihan air pada permukaan teh segar boleh disejat secara semula jadi dengan menyebarkannya, tetapi perlu untuk menyebarkan teh segar dengan nipis, supaya daun teh segar air hujan dapat dinyahlembapkan secara sama rata, untuk mengelakkan daun teh daripada melekat dan suhu terlalu tinggi untuk menghasilkan bau tersumbat.