email

Ciri Kualiti Teh Pu'er Mentah

Home > Berita > Berita Industri TehCiri Kualiti Teh Pu'er Mentah

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Ciri Kualiti Teh Pu'er Mentah

2022-04-16 14:06:03

1. Kek teh mentah berkualiti tinggi mempunyai bentuk yang betul dan tidak akan jatuh di tepi. Warnanya berkilat dan berminyak, kelembutan tinggi, tunasnya gemuk, dan tidak ada tanda-tanda kemerosotan lain. Kek teh yang lebih rendah mempunyai tepi yang jatuh, bentuk yang tidak lengkap, dan juga bintik-bintik cendawan kecil.

2. Kek teh mentah berkualiti tinggi mempunyai aroma yang tinggi dan tiada bau yang pelbagai. Selepas dibancuh, aromanya tulen dan kuat. Selepas merendam pulpa mentah, ia sepatutnya mempunyai wangian semula jadi, bukan bau hapak. Khususnya, terdapat lima puluh atau enam puluh jenis bahan aromatik yang dikesan dalam teh pokok purba. Wangian ini tidak memberikan orang bau pedas, dan mereka berbau selesa dan semula jadi. Secara umumnya, Pu mentah mempunyai aroma orkid, madu dan manis.

3. Warna sup teh mentah berkualiti tinggi terutamanya kuning, seperti: kuning-hijau, oren-kuning, kuning muda, dll. Dan ia adalah jelas dan telus, dan warnanya kekal tidak berubah untuk masa yang lama. Kualiti teh mentah sedikit buruk, sup teh merah tetapi tidak kuat, atau merah hitam dan tidak cerah.

4. Teh mentah berkualiti tinggi mempunyai rasa yang kaya dan manis, licin dan lembut. Tiada aneka atau bau hapak. Walaupun agak dendeng, lama-lama akan jadi manis, dan pintu masuknya sangat licin, seluruh lidah sedikit melekit, dan rasanya seperti minum sup nasi.

5. Bahagian bawah teh mentah berkualiti tinggi adalah seragam, diikuti dengan kualiti yang lebih rendah.