email

Ciri Kualiti Teh Pu'er Mentah

Home > Berita > Berita Industri TehCiri Kualiti Teh Pu'er Mentah

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Ciri Kualiti Teh Pu'er Mentah

2022-04-16 14:06:03

1. Kek teh mentah berkualiti tinggi mempunyai bentuk yang betul dan tidak akan jatuh di tepi. Warnanya berkilat dan berminyak, kelembutan tinggi, tunasnya gemuk, dan tidak ada tanda-tanda kemerosotan lain. Kek teh yang lebih rendah mempunyai tepi yang jatuh, bentuk yang tidak lengkap, dan juga bintik-bintik cendawan kecil.

2. Kek teh mentah berkualiti tinggi mempunyai aroma yang tinggi dan tiada bau yang pelbagai. Selepas dibancuh, aromanya tulen dan kuat. Selepas merendam pulpa mentah, ia sepatutnya mempunyai wangian semula jadi, bukan bau hapak. Khususnya, terdapat lima puluh atau enam puluh jenis bahan aromatik yang dikesan dalam teh pokok purba. Wangian ini tidak memberikan orang bau pedas, dan mereka berbau selesa dan semula jadi. Secara umumnya, Pu mentah mempunyai aroma orkid, madu dan manis.

3. Warna sup teh mentah berkualiti tinggi terutamanya kuning, seperti: kuning-hijau, oren-kuning, kuning muda, dll. Dan ia adalah jelas dan telus, dan warnanya kekal tidak berubah untuk masa yang lama. Kualiti teh mentah sedikit buruk, sup teh merah tetapi tidak kuat, atau merah hitam dan tidak cerah.

4. Teh mentah berkualiti tinggi mempunyai rasa yang kaya dan manis, licin dan lembut. Tiada aneka atau bau hapak. Walaupun agak dendeng, lama-lama akan jadi manis, dan pintu masuknya sangat licin, seluruh lidah sedikit melekit, dan rasanya seperti minum sup nasi.

5. Bahagian bawah teh mentah berkualiti tinggi adalah seragam, diikuti dengan kualiti yang lebih rendah.