email

Langkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

Home > Berita > Berita SyarikatLangkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

2022-04-16 13:57:06

Proses pengeluaran teh Pu-erh mentah ialah memetik, mengeringkan, menetap, menggulung, mengeringkan matahari, membentuk, mengeringkan dan membungkus. Teh Pu-erh dikeringkan dengan pengeringan. , dan penetapan teh puer juga merupakan proses utama teh mentah. Produk teh awal ialah teh yang dijemur, yang kemudiannya dibentuk dan dikeringkan untuk membuat teh siap.

Keunikan teh Pu-erh, yang pertama ialah kelebihan objektif: keadaan iklim Yunnan yang unik; yang kedua ialah teknologi pemprosesan teh mentah Pu-erh; teknologinya lebih subjektif daripada keadaan lain.

Langkah-langkah pemprosesan teh mentah Pu"er

Teh Yunnan berdaun besar daun segar - layu - melekat - bergolek - pengeringan - autoklaf - pengeringan.

Memetik: Petik satu putik dan dua helai daun dengan tangan.

Layu: Sejukkan di tempat yang berventilasi dan kering tanpa cahaya matahari langsung dengan kelembapan 30%, dan letakkan di atas palet buluh. Masa bergantung kepada kandungan lembapan daun segar dan suhu dan kelembapan pada masa itu.


Tea Fixation: Hilangkan bau rumput, sejatkan sebahagian air, dan mudahkan menggulung dan membentuk selepas digoreng.


Menguli: Terdapat menguli mesin dan menguli manual. Dinding sel teh rosak, supaya jus teh mudah larut dalam sup teh semasa membancuh, dan kadar pengekstrakan dipertingkatkan. Buat teh menjadi batang.


Pengeringan matahari: Daun teh yang digulung secara semula jadi dikeringkan di bawah sinar matahari untuk mengekalkan bahan organik dan aktif dalam daun teh ke tahap yang paling tinggi. Ia adalah mudah untuk mengekalkan rasa asli penting daun teh selepas pengeringan.

Tea cake/brick Shaping: Kukus daun teh kering dengan wap dan tekan ke dalam acuan yang berbeza. Ekstrak aroma dan buat pektin dalam teh melimpah ke epidermis, yang kondusif untuk menekan dan membentuk dan mempunyai aroma unik berbeza daripada teh lepas.


Pengeringan: Kawal kandungan air di bawah kandungan air yang boleh disimpan dengan selamat. Secara amnya, kandungan air teh Pu"er diperlukan di bawah 10%.