email

Langkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

Home > Berita > Berita SyarikatLangkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah Pemprosesan Teh Mentah Pu'er

2022-04-16 13:57:06

Proses pengeluaran teh Pu-erh mentah ialah memetik, mengeringkan, menetap, menggulung, mengeringkan matahari, membentuk, mengeringkan dan membungkus. Teh Pu-erh dikeringkan dengan pengeringan. , dan penetapan teh puer juga merupakan proses utama teh mentah. Produk teh awal ialah teh yang dijemur, yang kemudiannya dibentuk dan dikeringkan untuk membuat teh siap.

Keunikan teh Pu-erh, yang pertama ialah kelebihan objektif: keadaan iklim Yunnan yang unik; yang kedua ialah teknologi pemprosesan teh mentah Pu-erh; teknologinya lebih subjektif daripada keadaan lain.

Langkah-langkah pemprosesan teh mentah Pu"er

Teh Yunnan berdaun besar daun segar - layu - melekat - bergolek - pengeringan - autoklaf - pengeringan.

Memetik: Petik satu putik dan dua helai daun dengan tangan.

Layu: Sejukkan di tempat yang berventilasi dan kering tanpa cahaya matahari langsung dengan kelembapan 30%, dan letakkan di atas palet buluh. Masa bergantung kepada kandungan lembapan daun segar dan suhu dan kelembapan pada masa itu.


Tea Fixation: Hilangkan bau rumput, sejatkan sebahagian air, dan mudahkan menggulung dan membentuk selepas digoreng.


Menguli: Terdapat menguli mesin dan menguli manual. Dinding sel teh rosak, supaya jus teh mudah larut dalam sup teh semasa membancuh, dan kadar pengekstrakan dipertingkatkan. Buat teh menjadi batang.


Pengeringan matahari: Daun teh yang digulung secara semula jadi dikeringkan di bawah sinar matahari untuk mengekalkan bahan organik dan aktif dalam daun teh ke tahap yang paling tinggi. Ia adalah mudah untuk mengekalkan rasa asli penting daun teh selepas pengeringan.

Tea cake/brick Shaping: Kukus daun teh kering dengan wap dan tekan ke dalam acuan yang berbeza. Ekstrak aroma dan buat pektin dalam teh melimpah ke epidermis, yang kondusif untuk menekan dan membentuk dan mempunyai aroma unik berbeza daripada teh lepas.


Pengeringan: Kawal kandungan air di bawah kandungan air yang boleh disimpan dengan selamat. Secara amnya, kandungan air teh Pu"er diperlukan di bawah 10%.