Mesin Cawan Teh Kertas Penapis Elektrik Manual Tersembunyi, sebagai mesin pengedap dan pembungkusan separa automatik, sesuai untuk membungkus pelbagai jenis teh. Ia meletakkan cawan teh pada acuan untuk menekan, tepat, cepat, ringkas dan mudah digunakan, dan boleh menghasilkan purata 500 cawan sejam.
Pemetik Teh Elektrik DL-4CD-35N mempunyai lebar pemotongan 35cm dan dilengkapi dengan bateri litium tanpa wayar 18V 5.2Ah untuk menghapuskan gangguan wayar semasa operasi. Masa bekerja boleh sehingga 8 jam, dan ia boleh memetik 150 kilogram daun teh segar dalam satu jam.
DL-6CY1-15 terutamanya digunakan untuk menekan teh kek, teh bata, teh jenis coklat, tekanan dan masa boleh diselaraskan, menggunakan kawalan hidraulik, teh membentuk adalah lebih baik. Mesin mempunyai 1 stesen kerja, 1 pekerja boleh mengendalikan mesin pada masa yang sama, 1 jam boleh menekan 35kg teh kek.
Fungsi utama adalah untuk menyuntik gas nitrogen selepas vakum dalaman, membolehkan teh untuk ditapai dalam persekitaran anaerobik, menghasilkan lebih banyak asid amino (GABA ialah asid aminobutyric gamma). GABA ialah bahan kimia semula jadi, dilengkapi dengan pengepaman vakum automatik sepenuhnya, suntikan nitrogen dan fungsi penapaian teh. Pada masa yang sama, ia boleh memaparkan tekanan gas, ketulenan nitrogen, dan lain-lain dalam masa nyata.
Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CQFJ-70 digunakan untuk menyusun daun segar yang dipetik oleh penuai teh, boleh mengasingkan saiz teh yang berbeza untuk menghasilkan gred teh siap yang berbeza.
Proses pengeluaran teh Pu-erh mentah ialah memetik, mengeringkan, menetap, menggulung, mengeringkan matahari, membentuk, mengeringkan dan membungkus. Teh Pu-erh dikeringkan dengan pengeringan. , dan penetapan teh puer juga merupakan proses utama teh mentah. Produk teh awal ialah teh yang dijemur, yang kemudiannya dibentuk dan dikeringkan untuk membuat teh siap.
Keunikan teh Pu-erh, yang pertama ialah kelebihan objektif: keadaan iklim Yunnan yang unik; yang kedua ialah teknologi pemprosesan teh mentah Pu-erh; teknologinya lebih subjektif daripada keadaan lain.
Langkah-langkah pemprosesan teh mentah Pu"er
Teh Yunnan berdaun besar daun segar - layu - melekat - bergolek - pengeringan - autoklaf - pengeringan.
Memetik: Petik satu putik dan dua helai daun dengan tangan.
Layu: Sejukkan di tempat yang berventilasi dan kering tanpa cahaya matahari langsung dengan kelembapan 30%, dan letakkan di atas palet buluh. Masa bergantung kepada kandungan lembapan daun segar dan suhu dan kelembapan pada masa itu.
Tea Fixation: Hilangkan bau rumput, sejatkan sebahagian air, dan mudahkan menggulung dan membentuk selepas digoreng.
Menguli: Terdapat menguli mesin dan menguli manual. Dinding sel teh rosak, supaya jus teh mudah larut dalam sup teh semasa membancuh, dan kadar pengekstrakan dipertingkatkan. Buat teh menjadi batang.
Pengeringan matahari: Daun teh yang digulung secara semula jadi dikeringkan di bawah sinar matahari untuk mengekalkan bahan organik dan aktif dalam daun teh ke tahap yang paling tinggi. Ia adalah mudah untuk mengekalkan rasa asli penting daun teh selepas pengeringan.
Tea cake/brick Shaping: Kukus daun teh kering dengan wap dan tekan ke dalam acuan yang berbeza. Ekstrak aroma dan buat pektin dalam teh melimpah ke epidermis, yang kondusif untuk menekan dan membentuk dan mempunyai aroma unik berbeza daripada teh lepas.
Pengeringan: Kawal kandungan air di bawah kandungan air yang boleh disimpan dengan selamat. Secara amnya, kandungan air teh Pu"er diperlukan di bawah 10%.