email

Teknologi Pemprosesan Teh Hitam Pokok Purba Tulen

Home > Berita > Berita Industri TehTeknologi Pemprosesan Teh Hitam Pokok Purba Tulen

Produk panas.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

2022-05-14 19:00:46

Sebelum bola teh jenis bulat dibuat, teh mentah masih perlu diproses dengan mesin layu teh, mesin penetapan teh, roller teh dan pengering teh. Kemudian dibentuk dengan mesin pembentuk bola naga.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Sebelum membentuk teh bebola dargon, teh mentah masih perlu membuat teh layu, penetapan teh, penggulungan teh dan pengeringan teh.

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Melakukan kerja yang baik dalam pengurusan taman teh boleh menjadikan nilai teh musim bunga lebih dipertingkatkan.

Masa Penapaian Teh Hitam

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Penapaian teh hitam mempunyai penapaian tradisional dan penapaian mesin, dan penapaian mesin akan menjadi trend penapaian teh hitam.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teknologi Pemprosesan Teh Hitam Pokok Purba Tulen

2022-04-08 16:04:56

(1) Memetik

Memetik adalah dengan memegang bahagian tengah tangkai muda di antara daun dengan jari telunjuk dan ibu jari, dan menggunakan keanjalan dua jari untuk memotong daun teh.

(2) Layu

Daun segar pokok purba yang telah dipetik diletakkan di bawah matahari, atau udara panas digunakan untuk membuat kelembapan daun segar secara sederhana tersejat untuk mengurangkan kandungan lembapan sel, mengurangkan aktivitinya dan menghilangkan separuh kebolehtelapan membran sel, supaya daun lembut, plastik dan mudah dibentuk. Jika cuaca baik, layu boleh dilakukan di dalam atau di luar rumah dengan rak layu; jika hasil adalah besar dan pengudaraan tidak baik, mesin layu teh boleh digunakan untuk layu cepat.

(3) Menguli

Masukkan daun teh yang layu ke dalam tea rolling machine, gulungkannya dan bentuk keriting. Disebabkan oleh tekanan, sebahagian daripada jus diperah keluar dan melekat pada permukaan, supaya ia mudah larut semasa membancuh. Dalam sup teh, teh yang berbeza mempunyai tahap penggulungan yang berbeza.

(4) Penapaian

Kunci untuk menentukan kualiti warna, aroma dan rasa teh. Penapaian bermula daripada bergolek. Disebabkan oleh tekanan rolling, sel daun rosak, acuan polifenol rosak dalam pro-pengoksidaan, dan pempolimeran dipercepatkan, dan penapaian bermula. The black tea fermentation machine digunakan untuk penapaian, dan suhu, kelembapan dan masa penapaian mesin boleh diselaraskan mengikut keadaan daun teh untuk mencapai penapaian yang mencukupi.

(5) Pengeringan

Pengeringan adalah dengan menggunakan pengering untuk mengeringkan dan memutarnya dengan udara panas untuk menjadikan kandungan airnya kurang daripada 4%, yang kondusif untuk penyimpanan, pengangkutan dan penjualan, biasanya untuk menjadikan pengeringan dalaman dan luaran konsisten;

Peringkat pertama: Sejat air, mengelakkan kesan penggalak cendawan, kehilangan air dengan cepat, dan mengurangkan kandungan air daripada kira-kira 60% kepada kira-kira 47%, yang kondusif untuk menghilangkan bau asing, meningkatkan suhu dan meningkatkan pengudaraan.

Peringkat kedua: membentuk (menguli), kandungan air dikurangkan kepada kira-kira 18%.

Peringkat ketiga: kaki kering, kandungan air adalah kira-kira 5%.