email

Pengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

Home > Berita > Berita Industri TehPengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Pengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

2022-04-08 15:48:53

Teh oolong terkenal dengan haruman bunga aslinya, dan ia juga gred teratas untuk wangian bunga atau nektar yang berkualiti tinggi, kaya dan istimewa. Selepas penyelidikan, hidrokarbon (terutamanya alkena), alkohol, ester, keton, aldehid, asid, fenol, sebatian heterooksigen dan sebatian yang mengandungi nitrogen mempengaruhi aroma teh oolong. lebih kaya. Kandungan bahan aromatik teh oolong menyumbang kira-kira 0.053% daripada jumlah bahan kering daun teh, yang jauh lebih tinggi daripada teh lain.

Di samping itu, perbezaan dalam varieti daun segar, kelembutan, asal dan oolong tea processing methods pokok teh juga mempengaruhi pembentukan aroma. Varieti daun segar bergantung pada ciri fisiologi dan biokimia varieti teh. Kelembutan daun segar diperlukan untuk mempunyai tahap kematangan tertentu, dan berbeza dengan teh merah dan hijau. Kepelbagaian, kelembutan dan asal usul adalah prasyarat untuk aroma teh, dan teknologi pemprosesan kemudian adalah cara yang diperlukan untuk pembentukan aroma teh. Pertama, dalam proses pemprosesan, tenaga cahaya menyebabkan kesan biokimia yang kuat dalam proses layu. Kedua, proses goncangan teh oolong mengalami pengoksidaan enzimatik dan hidrolisis, dan kemudian rawatan haba suhu rendah dan jangka panjang dalam proses pengeringan teh oolong. Proses pengeluaran ini memberi kesan kepada aroma teh oolong. pembentukan memainkan peranan yang penting.

Teh oolong tidak mencukupi untuk menjadi layu, goncang, penetapan, dan pengedaran dan transformasi komponen berumput tidak mencukupi, jadi teh yang telah siap mempunyai berumput. Tidak layu atau proses layu terlalu banyak, suhu oolong tea shaking adalah tinggi, penapaian adalah berlebihan, dan aroma teh siap adalah rendah. Jika penapaian tidak mencukupi, penetapan teh adalah berlebihan, suhu pengeringan awal terlalu rendah, dan aroma sering mendung dan membosankan. Daun segar adalah kasar dan tua, asas bahan aromatik adalah miskin, dan pengeringan dan penetapan tidak mencukupi, menjadikan teh kasar dan tua. Jika suhu pembakar terlalu tinggi, sejumlah besar bahan aromatik akan meruap dan terurai, dan kesan penetapan akan menjadi lemah. Jika suhu kuali terlalu tinggi dan masa terlalu lama, ia mudah untuk menghasilkan gas kok. Terdapat asap relau apabila hojicha diserap, dan asap terhasil selepas daun teh diserap.