email

Pengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

Home > Berita > Berita Industri TehPengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Pengaruh Proses Pembuatan Teh Pada Aroma Teh Oolong

2022-04-08 15:48:53

Teh oolong terkenal dengan haruman bunga aslinya, dan ia juga gred teratas untuk wangian bunga atau nektar yang berkualiti tinggi, kaya dan istimewa. Selepas penyelidikan, hidrokarbon (terutamanya alkena), alkohol, ester, keton, aldehid, asid, fenol, sebatian heterooksigen dan sebatian yang mengandungi nitrogen mempengaruhi aroma teh oolong. lebih kaya. Kandungan bahan aromatik teh oolong menyumbang kira-kira 0.053% daripada jumlah bahan kering daun teh, yang jauh lebih tinggi daripada teh lain.

Di samping itu, perbezaan dalam varieti daun segar, kelembutan, asal dan oolong tea processing methods pokok teh juga mempengaruhi pembentukan aroma. Varieti daun segar bergantung pada ciri fisiologi dan biokimia varieti teh. Kelembutan daun segar diperlukan untuk mempunyai tahap kematangan tertentu, dan berbeza dengan teh merah dan hijau. Kepelbagaian, kelembutan dan asal usul adalah prasyarat untuk aroma teh, dan teknologi pemprosesan kemudian adalah cara yang diperlukan untuk pembentukan aroma teh. Pertama, dalam proses pemprosesan, tenaga cahaya menyebabkan kesan biokimia yang kuat dalam proses layu. Kedua, proses goncangan teh oolong mengalami pengoksidaan enzimatik dan hidrolisis, dan kemudian rawatan haba suhu rendah dan jangka panjang dalam proses pengeringan teh oolong. Proses pengeluaran ini memberi kesan kepada aroma teh oolong. pembentukan memainkan peranan yang penting.

Teh oolong tidak mencukupi untuk menjadi layu, goncang, penetapan, dan pengedaran dan transformasi komponen berumput tidak mencukupi, jadi teh yang telah siap mempunyai berumput. Tidak layu atau proses layu terlalu banyak, suhu oolong tea shaking adalah tinggi, penapaian adalah berlebihan, dan aroma teh siap adalah rendah. Jika penapaian tidak mencukupi, penetapan teh adalah berlebihan, suhu pengeringan awal terlalu rendah, dan aroma sering mendung dan membosankan. Daun segar adalah kasar dan tua, asas bahan aromatik adalah miskin, dan pengeringan dan penetapan tidak mencukupi, menjadikan teh kasar dan tua. Jika suhu pembakar terlalu tinggi, sejumlah besar bahan aromatik akan meruap dan terurai, dan kesan penetapan akan menjadi lemah. Jika suhu kuali terlalu tinggi dan masa terlalu lama, ia mudah untuk menghasilkan gas kok. Terdapat asap relau apabila hojicha diserap, dan asap terhasil selepas daun teh diserap.