email

Perbezaan Antara Teh Batu Wuyi Dan Teh Hitam

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Teh Batu Wuyi Dan Teh Hitam

Produk panas.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

2022-09-09 15:31:27

Pengeringan yang betul boleh mencerminkan sepenuhnya aroma teh batu Wuyi pada peringkat akhir, berikut adalah maklumat lanjut pengeringan.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

2022-09-09 15:24:25

Layu dan hijau bergegar adalah langkah utama dalam pengeluaran teh batu Wuyi. Selamat datang kenalan anda untuk butiran lanjut.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Teh Batu Wuyi Dan Teh Hitam

2022-04-02 14:31:18

1. Kaedah pemprosesan yang berbeza

Teh hitam ialah teh yang ditapai sepenuhnya. Semasa pemprosesan, teh hitam memerlukan mesin penapaian untuk melakukan penapaian.

Teh batu ialah teh separa ditapai. Teh batu tergolong dalam teh oolong: ia adalah teh separa ditapai, iaitu, ia ditapai dengan betul semasa pengeluaran untuk menjadikan daunnya sedikit kemerah-merahan. Ia adalah sejenis teh antara teh hijau dan teh hitam. Ia mempunyai kedua-dua kesegaran teh hijau dan kemanisan teh hitam. Oleh kerana bahagian tengah daun berwarna hijau dan bahagian tepi daun berwarna merah, ia dipanggil "daun hijau dengan sempadan merah". Pemprosesan ini memerlukan Electric/Wood Heating Hot Air Oolong Tea Shaking Drum Machine Untuk memproses teh batu wuyi, pemprosesan ini membuat perbezaan antara teh batu wuyi dan jenis teh lain.

2. Bahan mentah adalah berbeza

Daun teh segar yang digunakan dalam teh hitam adalah serupa dengan teh hijau, manakala daun teh segar yang digunakan dalam teh batu separuh ditapai adalah lebih tua, jadi anda biasanya boleh melihat tunas dan daun di bahagian bawah teh hitam, tetapi bahagian bawah teh batu. adalah lebih tebal. Ini disebabkan oleh pelbagai spesies pokok yang mereka gunakan untuk memetik daun teh segar.

3. Warna yang berbeza

Selepas bahagian bawah teh teh hitam direndam, ia hendaklah berwarna merah keperangan, manakala bahagian bawah teh batu berwarna hitam keperangan.

4. Aromanya berbeza

Aroma teh hitam biasanya madu, kentang, karamel, dan lain-lain, manakala teh batu terutamanya wangi bunga tulang batu dan buah.

5. Kaedah pembakar yang berbeza

Teh batu dan teh hitam telah dikeringkan dengan mesin. Perbezaannya ialah teh batu dibakar dengan arang, manakala teh hitam dihisap dengan kayu pain.