email

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

2022-09-09 15:24:25

Teh batu Wuyi mempunyai sejarah pembangunan yang panjang. Teh batu Wuyi ialah nenek moyang teh oolong, dan kini teknik pengeluaran teh batu Wuyi dan teh oolong diturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya. Teh batu Wuyi adalah sejenis teh separuh ditapai. Sebagai tambahan kepada teh batu Wuyi, terdapat teh oolong lain, seperti teh oolong Taiwan, teh oolong Anxi dan sebagainya. Versi Taiwan memerlukan rasa yang ringan, jadi tahap penapaian adalah kurang dan pemanggangan lebih ringan. Susun atur Anxi memerlukan penapaian yang mendalam dan pemanggangan yang rendah.

Terdapat tiga pautan utama dalam pengeluaran teh batu Wuyi. Satu, layu. Sebelum teh dibuat, ia mengandungi banyak air pahit, yang akan menjejaskan rasa sup teh. Pautan ini juga dipanggil teh berjabat , yang lebih rumit dan merangkumi banyak proses kecil, seperti air yang mengalir, teh bergegar proses , menyamakan hijau, penapaian, dsb. Proses ini rumit dan saling berkait, dan tidak sepatutnya berlaku kesilapan. Lebih menyusahkan ialah beberapa proses perlu diulang beberapa kali, seperti goncangan proses . Masukkan daun teh ke dalam teh shaking mesin, tetapkan masa goncang, mesin goncang teh akan berfungsi dengan sendirinya , supaya daun disapu di tepi daun semasa teh proses goncangan, untuk memusnahkan sel teh dan mengurangkan kandungan lembapannya. Proses menggoncang teh boleh menggalakkan penapaian daun teh, dan kemudian secara berkesan mengubah bahan fenolik dalam daun teh. Bahan fenolik mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Dalam proses penghijauan, bilangan pengulangan proses secara langsung berkaitan dengan transformasi daun segar. Sebelum menggegarkan hijau, ia juga bergantung kepada sama ada keadaan persekitaran tapak memenuhi gegaran proses.