email

Musim Apakah Kualiti Teh Hijau Terbaik?

Home > Berita > Berita Industri TehMusim Apakah Kualiti Teh Hijau Terbaik?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Musim Apakah Kualiti Teh Hijau Terbaik?

2023-02-18 15:02:39

Mengikut masa pengeluaran, pengeluaran teh hijau secara amnya dibahagikan kepada teh musim bunga, teh musim panas dan teh musim luruh, dan teh musim bunga umumnya lebih berkualiti. Ciri-ciri kualiti teh hijau dan teh musim bunga: rasa segar dan lembut, pokok teh telah mengumpul nutrien melalui musim sejuk, nutrien adalah mencukupi, dan kandungan bahan aktif dalam pokok teh kaya; kedua, aromanya tinggi, dan suhu pada musim bunga agak rendah, yang kondusif untuk sintesis bahan aromatik dalam teh Dan pengumpulan, jadi aroma lebih tinggi.

Dengan peningkatan varieti pokok teh dan peningkatan teknologi, kualiti teh musim panas dan teh musim luruh di beberapa kawasan juga sangat baik.

Antaranya, teh hijau Biluochun yang terkenal pada musim bunga telah disenaraikan sebagai penghormatan dalam Dinasti Tang. Orang dahulu kala juga memanggil Biluochun "Teh Kung Fu" dan "Teh Darah Baru". Untuk tunas teh Biluochun gred tinggi, 0.5 kg teh kering memerlukan 60,000 hingga 70,000 tunas teh. Selepas menggoreng, jalur teh kering diikat rapat, pekoe terdedah, warna perak-hijau, hijau dan menarik, melengkung menjadi siput, dan ia dihasilkan pada musim bunga, jadi ia dipanggil "Biluochun". Selepas teh dibancuh, awan putih bergolek di dalam cawan, dan harumannya menyerlah. Ia adalah teh yang terkenal di China. Bentuk Biluochun tidak dapat dipisahkan daripada Pearl Type Tea Roast Shaping Machine . Dengan terus mengacau daun teh pada suhu tinggi, teh hijau Biluochun kerinting diperolehi di dalam periuk.