email

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Home > Berita > Berita Industri TehMengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Terdapat banyak jenis teh di China, dan kebanyakannya disimpan dalam bentuk teh lepas. Hanya teh Pu"er dan teh putih (yang hanya bermula sejak beberapa tahun kebelakangan ini) akan wujud dalam keadaan kek, bata dan Tuo.

Jadi mengapa teh Pu-erh ditekan menjadi kek, batu bata, dan bentuk bulat?​​

Pertama, kita harus memikirkan tentang pengangkutan terlebih dahulu, kerana pengangkutan pada zaman dahulu adalah tidak mudah, dan perdagangan teh dilakukan oleh kafilah di jalan kuda teh kuno. Terdapat banyak kawasan pergunungan di barat daya China, dan bentuk muka buminya sangat tidak rata, jadi pengangkutan dari Jika ia disimpan dalam bentuk teh lepas, ia akan meningkatkan kos pengangkutan. Selepas menekan, hanya satu kuda boleh membawa daun teh untuk dua kuda, jadi menekan sangat mudah untuk pengangkutan.

Kedua, ia adalah kerana keperluan untuk transformasi teh. Dahulu, ia adalah kerana masalah pengangkutan, tetapi di China moden, masalah ini tidak lagi menjadi masalah. Ia boleh dihasilkan dalam bentuk teh lepas dalam kuantiti yang banyak. Bagaimana dengan Tuhan? Sebab utama ialah dalam proses transformasi daun teh kemudian, jika disimpan dalam bentuk teh lepas, pengoksidaan daun teh akan dipercepatkan, dan bahan aroma daun teh akan hilang terlalu cepat.​​

Ketiga, sebagai tambahan kepada pelepasan aroma yang cepat, terdapat juga suhu dan suhu di udara selepas menekan ke dalam kek teh, yang mempunyai sedikit kesan ke atas mikroorganisma di dalam daun teh, supaya teh Pu-erh boleh menjadi lebih stabil dalam proses penuaan kemudiannya. Transformasi yang baik tidak akan menjejaskan rasa teh.
Pada masa ini, fully automatic tea cake pressing machine yang dihasilkan oleh syarikat kami dengan cekap boleh menekan kek teh mengikut bentuk kek teh yang diperlukan oleh pelanggan. Sesuaikan pelbagai bentuk kek teh untuk mencerminkan budaya korporat pelanggan.