email

Teh Hitam Di China

Home > Berita > Berita Industri TehTeh Hitam Di China

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teh Hitam Di China

2021-04-27 18:26:57

Pencipta teh hitam adalah di China. Yang paling awal teh hitam di dunia ini diciptakan oleh petani teh di kawasan teh Wuyishan di Fujian semasa Dinasti Ming di China, dan dinamakan Lapsang souchong. Keluarga Jiang di Desa Tongmu, Kota Wuyishan, adalah keluarga teh yang menghasilkan teh hitam Lapsang Souchong, dengan sejarah lebih dari 400 tahun.

Semasa memproses teh hitam, reaksi kimia yang berpusat pada pengoksidaan enzimatik polifenol teh berlaku. Komposisi daun segar banyak berubah, dan polifenol teh dikurangkan lebih dari 90%, menghasilkan komponen dan zat aroma baru seperti theaflavin dan thearubigens. Ia mempunyai ciri-ciri teh hitam, sup merah, daun merah, manis dan lembut. Varieti teh hitam yang paling terkenal adalah teh hitam Qimen.

Teh hitam adalah teh yang ditapai sepenuhnya. Ini adalah teh yang dibuat dari daun kayu manis dari pohon teh yang sesuai sebagai bahan mentah dan disempurnakan melalui serangkaian proses seperti layu, penggulungan, penapaian, dan pengeringan. Lelah adalah proses penting dalam pengeluaran awal teh hitam, dan teh hitam disebut teh hitam dalam pengeluaran awal. Teh hitam mendapat namanya kerana sup teh dan latar belakang daun teh kering berwarna merah. Varieti teh hitam Cina terutamanya termasuk: teh hitam Rizhao, Qihong, Zhaopinghong, Huohong, Dianhong, Yuehong, Quanchenghong, Suhong, Chuanhong, Yinghong, teh hitam Dongjiang Chuyunxian dan sebagainya.