email

Teh Hitam Di China

Home > Berita > Berita Industri TehTeh Hitam Di China

Produk panas.

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

2022-07-04 15:25:59

Kaedah menekan yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza pada kek teh, mengalu-alukan perundingan dan komunikasi anda!

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

2022-07-04 15:03:08

Dengan perkembangan sains dan teknologi, kek teh yang ditekan secara mekanikal telah secara beransur-ansur menggantikan kemahiran kek teh yang ditekan dengan tangan, jadi apakah perbezaan antara mereka?

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teh Hitam Di China

2021-04-27 18:26:57

Pencipta teh hitam adalah di China. Yang paling awal teh hitam di dunia ini diciptakan oleh petani teh di kawasan teh Wuyishan di Fujian semasa Dinasti Ming di China, dan dinamakan Lapsang souchong. Keluarga Jiang di Desa Tongmu, Kota Wuyishan, adalah keluarga teh yang menghasilkan teh hitam Lapsang Souchong, dengan sejarah lebih dari 400 tahun.

Semasa memproses teh hitam, reaksi kimia yang berpusat pada pengoksidaan enzimatik polifenol teh berlaku. Komposisi daun segar banyak berubah, dan polifenol teh dikurangkan lebih dari 90%, menghasilkan komponen dan zat aroma baru seperti theaflavin dan thearubigens. Ia mempunyai ciri-ciri teh hitam, sup merah, daun merah, manis dan lembut. Varieti teh hitam yang paling terkenal adalah teh hitam Qimen.

Teh hitam adalah teh yang ditapai sepenuhnya. Ini adalah teh yang dibuat dari daun kayu manis dari pohon teh yang sesuai sebagai bahan mentah dan disempurnakan melalui serangkaian proses seperti layu, penggulungan, penapaian, dan pengeringan. Lelah adalah proses penting dalam pengeluaran awal teh hitam, dan teh hitam disebut teh hitam dalam pengeluaran awal. Teh hitam mendapat namanya kerana sup teh dan latar belakang daun teh kering berwarna merah. Varieti teh hitam Cina terutamanya termasuk: teh hitam Rizhao, Qihong, Zhaopinghong, Huohong, Dianhong, Yuehong, Quanchenghong, Suhong, Chuanhong, Yinghong, teh hitam Dongjiang Chuyunxian dan sebagainya.