email

Rasa Dan Mood Berbeza Untuk Minum Antara Teh Puer Dan Teh Hitam

Home > Berita > Berita Industri TehRasa Dan Mood Berbeza Untuk Minum Antara Teh Puer Dan Teh Hitam

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Rasa Dan Mood Berbeza Untuk Minum Antara Teh Puer Dan Teh Hitam

2022-03-25 19:54:39

Rasa yang berbeza
Teh hitam dan teh Pu"er tergolong dalam dua jenis teh yang berbeza. Jenis teh yang berbeza bermakna rasa yang berbeza. Contohnya, Dianhong dan Pu"er kedua-duanya dibuat daripada teh berdaun besar Yunnan, tetapi rasanya berbeza sama sekali. Dari sudut minum, ia sebenarnya tidak lebih daripada "rasa itu berharga". Sesetengah orang suka teh hitam manis dan lembut, dan sesetengah orang suka Pu"er dengan wangian lama yang kuat.

Wangian lama dan rasa lama teh Pu-erh perlu mencapai masa penyimpanan kemudian tertentu untuk muncul, dan rasa dan nilainya dipertingkatkan dengan penyimpanan yang betul dan munasabah; manakala minum teh hitam adalah mengejar aroma dan kemanisannya yang kuat. , Penyimpanan jangka panjang akan membuat aroma teh hitam yang kaya hilang, rasa lemah, dan kehilangan nilai minum teh hitam, jadi teh hitam disyorkan untuk diminum oleh pencinta teh dalam masa 2 hingga 3 tahun.

Mood yang berbeza untuk minum
Rasa teh lama adalah yang kedua, dan lebih banyak lagi adalah daya tarikan yang dipanggil masa, yang dimiliki oleh masa lalu dan pertumbuhan! Dan kemanisan dan kelembutan teh hitam adalah genggaman masa kini. Cawan teh hitam pada masa ini adalah yang paling manis dan paling lembut. Jika anda terlepas, anda akan kehilangannya!

Secara ringkas: proses pengeluaran kedua-duanya adalah berbeza, dan penyimpanan dan transformasi kemudian teh Pu"er juga merupakan sebahagian daripada prosesnya; rasa teh hitam dan teh Pu" adalah berbeza, dan nilai rasa teh teh hitam akan berkurangan dengan peredaran masa. Teh Pu-erh semakin tua dan bertambah baik dari semasa ke semasa; Pu-erh sesuai untuk mengenang masa lalu dan menyaksikan perubahan, jadi teh Pu-erh tidak mempunyai jangka hayat yang jelas, dan teh hitam sesuai untuk menikmati masa kini dan menghargai masa, jadi teh hitam mempunyai jangka hayat.