email

Bagaimana Membuat Teh Oolong Dengan Daun Hijau Dan Tepi Merah?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Membuat Teh Oolong Dengan Daun Hijau Dan Tepi Merah?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Membuat Teh Oolong Dengan Daun Hijau Dan Tepi Merah?

2022-03-26 15:52:44

Teh goncang adalah satu proses dalam proses teh oolong iaitu proses goncangan. Melalui ujian gabungan berbeza bagi daya pergerakan mekanikal dan daya geseran mekanikal shak ing , pengaruh kekuatan mekanikal yang berbeza dari shak ing mengenai perubahan fizikal dan kimia teh segar daun dan kualiti teh telah disiasat. Keputusan menunjukkan bahawa daya senaman mekanikal meningkatkan fungsi pengaliran tisu hujung daun, menyelaraskan bahan perisa sup teh, dan mempunyai kesan dalaman; geseran mekanikal menyebabkan kerosakan sel daun, pengoksidaan enzimatik polifenol teh, aroma teraruh, dan mempunyai kesan luaran; senaman Daya dan geseran harus diselaraskan untuk membentuk aroma yang unik, rasa yang tinggi dan kualiti teh yang lembut.

Peranan teh oolong goncang hijau:

1. Mencakar sel tepi daun untuk mempercepatkan pengoksidaan enzimatik;,

2. Menggalakkan teh hijau kepada "dehidrasi";

3. Tukar cara pengagihan air, supaya bahagian air diagihkan dari sel yang rosak;

4. Memberi daya luaran untuk pelbagai perubahan pada daun.

Cara goncang ing teh oolong?

Daun teh yang layu diletakkan dalam ayak buluh dan diayak ke depan dan ke belakang, supaya tepi daun digosok, sel tepi daun rosak, dan air hilang selepas ditabur, dan polifenol dalam daun secara beransur-ansur. teroksida di bawah tindakan acuan, membentuk kualiti unik teh..Sha raja daun teh ringan dahulu dan kemudian lebih berat, supaya tidak putus tangkai dan menyebabkan daun teh mati.

Shakin g mesti menguasai prinsip "step by step". Kelajuan putaran bagi mesin goncang teh meningkat dari kecil ke tinggi, daya secara beransur-ansur meningkat dari daya ringan, penyebaran daun dari nipis ke tebal, masa dari pendek ke panjang, dan penapaian dari lebih ringan kepada lebih berat. Daun segar lembut dan mempunyai banyak air, jadi ia sesuai untuk pendedahan matahari dan kurang gegaran.

Teh oolong bergegar mesti menguasai prinsip "step by step". The mesin goncang teh oolong kelajuan putaran meningkat dari kecil ke besar, dayanya ringan dan secara beransur-ansur berkembang, penyebaran daun dari nipis ke tebal, masa dari pendek ke panjang, dan penapaian dari ringan kepada lebih berat.