email

Adakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

Home > Berita > Berita Industri TehAdakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

Produk panas.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

2022-09-09 15:31:27

Pengeringan yang betul boleh mencerminkan sepenuhnya aroma teh batu Wuyi pada peringkat akhir, berikut adalah maklumat lanjut pengeringan.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

2022-09-09 15:24:25

Layu dan hijau bergegar adalah langkah utama dalam pengeluaran teh batu Wuyi. Selamat datang kenalan anda untuk butiran lanjut.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Adakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

2022-02-12 15:32:42

Bagi petani teh, pemprosesan teh hitam kadang-kadang mempunyai rasa pahit dan astringen, yang mengurangkan kualiti teh hitam dan mengurangkan jualan. Teh hitam ialah teh yang ditapai sepenuhnya. Jika sesetengah teh hitam didapati mempunyai rasa pahit, maka kita mesti terlebih dahulu mengetahui bahan apa yang menyebabkan kepahitan teh.
Astringensi: Komponen utama ialah polifenol.
Kepahitan: Komponen utama adalah kafein, antosianin dan saponin teh.
Berdasarkan ini, kami menilai bahawa rasa pahit teh hitam adalah kerana terdapat terlalu banyak polifenol dan kafein dalam sup teh. Malah, kandungan polifenol dalam teh hitam agak rendah dalam enam kategori teh utama. Sebab utama ialah dengan peningkatan darjah penapaian, kandungan polifenol teh akan berkurangan. Apabila teh hitam ditapai, polifenol teh dioksidakan secara enzimatik menjadi theaflavin dan thearubigin, dan kandungan polifenol teh akhirnya akan berkurangan lebih daripada 90%. Oleh itu, dalam keadaan biasa, kepahitan teh hitam adalah sangat rendah.
Saya cuba membancuhnya seketika. Jika sup keluar lebih dari 30 saat, memang terasa pahit dan masam. Jelas sekali, ini adalah salah satu sebab, iaitu, masalah yang disebabkan oleh kaedah membancuh teh yang salah-suhu air terlalu tinggi dan masa membancuh terlalu lama, yang akan membawa kepada kepahitan. kenaikan darjah.
Sekarang kita tahu asal usul kepahitan itu, adakah keadaan lain? Kajian telah menunjukkan bahawa proses pengeluaran teh hitam dan bahan teh akan memberi kesan.