email

Adakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

Home > Berita > Berita Industri TehAdakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Adakah Teh Hitam Mempunyai Rasa Pahit?

2022-02-12 15:32:42

Bagi petani teh, pemprosesan teh hitam kadang-kadang mempunyai rasa pahit dan astringen, yang mengurangkan kualiti teh hitam dan mengurangkan jualan. Teh hitam ialah teh yang ditapai sepenuhnya. Jika sesetengah teh hitam didapati mempunyai rasa pahit, maka kita mesti terlebih dahulu mengetahui bahan apa yang menyebabkan kepahitan teh.
Astringensi: Komponen utama ialah polifenol.
Kepahitan: Komponen utama adalah kafein, antosianin dan saponin teh.
Berdasarkan ini, kami menilai bahawa rasa pahit teh hitam adalah kerana terdapat terlalu banyak polifenol dan kafein dalam sup teh. Malah, kandungan polifenol dalam teh hitam agak rendah dalam enam kategori teh utama. Sebab utama ialah dengan peningkatan darjah penapaian, kandungan polifenol teh akan berkurangan. Apabila teh hitam ditapai, polifenol teh dioksidakan secara enzimatik menjadi theaflavin dan thearubigin, dan kandungan polifenol teh akhirnya akan berkurangan lebih daripada 90%. Oleh itu, dalam keadaan biasa, kepahitan teh hitam adalah sangat rendah.
Saya cuba membancuhnya seketika. Jika sup keluar lebih dari 30 saat, memang terasa pahit dan masam. Jelas sekali, ini adalah salah satu sebab, iaitu, masalah yang disebabkan oleh kaedah membancuh teh yang salah-suhu air terlalu tinggi dan masa membancuh terlalu lama, yang akan membawa kepada kepahitan. kenaikan darjah.
Sekarang kita tahu asal usul kepahitan itu, adakah keadaan lain? Kajian telah menunjukkan bahawa proses pengeluaran teh hitam dan bahan teh akan memberi kesan.