email

Bagaimana Untuk Membentuk Teh Hijau Biluochun?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Untuk Membentuk Teh Hijau Biluochun?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Untuk Membentuk Teh Hijau Biluochun?

2022-03-11 18:33:08

Keberkesanan 1: Menyegarkan fikiran

Dalam kehidupan seharian, kita semua mendengar ayat ini, iaitu tidak digalakkan minum teh sebelum tidur. Jika anda minum teh, anda tidak boleh tidur. Dalam erti kata lain, sebabnya ialah kafein yang terkandung dalam teh boleh merangsang pusat saraf tubuh manusia. , menjadikan orang ramai bersemangat, dan mencapai kesan menyegarkan dan berfikir.

Kesan 2: Penyahmampatan dan penurun lipid

Pada masa kini, semakin banyak penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa bahan-bahan yang terkandung dalam teh boleh mengawal metabolisme lemak dalam tubuh manusia, mempercepatkan penguraian kolesterol lemak, mengurangkan penyerapan badan oleh tubuh manusia, dan mencapai kesan pengurangan. lipid dan penurunan berat badan. Pada masa yang sama, polifenol teh dan vitamin dalam teh boleh membantu mengawal keseimbangan saluran darah kardiovaskular dan serebrovaskular, melebarkan saluran darah, mencegah arteriosklerosis, dan mencegah tekanan darah tinggi dan penyakit lain.

Kesan ketiga: antibakteria dan antikanser

Kita tahu bahawa komponen utama bakteria adalah protein. Kajian telah mendapati bahawa beberapa komponen dalam teh boleh menggumpalkan protein, supaya bakteria boleh mati dan mencapai kesan bakteria. Pada masa yang sama, kajian juga mendapati orang yang minum teh setiap hari mempunyai risiko kanser yang lebih tinggi. kontras rendah.

Jadi bagaimanakah bentuk teh hijau istimewa ini diproses? Berbanding dengan teh hijau tradisional, Biluochun kerinting perlu diproses dalam mesin khas. The double-pot pearl type shaping machine telah menjadi mesin yang menggantikan pemprosesan manual. Mesin pembentuk jenis mutiara periuk berkembar menggulung perlahan daun teh menjadi bentuk mutiara dengan menggoreng dalam kuali. Setiap periuk boleh meletakkan 3-4 kg teh basah. Suhu dan masa boleh diselaraskan mengikut keadaan sebenar daun teh.

Proses pembentukan teh hijau ini perlu diselesaikan sebelum dikeringkan. Jika teh dibuat dalam kelompok kecil dan kelembapan tidak tinggi, maka mesin Quhao periuk dua kali ini boleh mengeringkan teh sepenuhnya semasa proses pembentukan.

le.