email

Perbezaan Antara Teh Hitam Dan Teh Pu'er - Proses Pengeluaran Berbeza

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Teh Hitam Dan Teh Pu'er - Proses Pengeluaran Berbeza

Produk panas.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

2022-09-09 15:31:27

Pengeringan yang betul boleh mencerminkan sepenuhnya aroma teh batu Wuyi pada peringkat akhir, berikut adalah maklumat lanjut pengeringan.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

2022-09-09 15:24:25

Layu dan hijau bergegar adalah langkah utama dalam pengeluaran teh batu Wuyi. Selamat datang kenalan anda untuk butiran lanjut.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Teh Hitam Dan Teh Pu'er - Proses Pengeluaran Berbeza

2022-03-19 17:10:46

Proses pengeluaran Pu"er: Memetik, merebak , penetapan, rolling, pengeringan

Proses pengeluaran teh hitam: Memetik, mengeringkan, menggulung, penapaian, pengeringan

Melalui perbandingan proses, kita dapat melihat secara intuitif bahawa perbezaan terbesar antara teh hitam dan teh Pu-erh ialah empat pautan penetapan, pengeringan, penapaian dan pengeringan (penyebaran adalah cara untuk mengeringkan).

Pemprosesan penetapan

Teh Pu-erh adalah teh selepas ditapai, yang perlu difiksasi untuk menghalang aktiviti enzim, untuk mengelakkan pengoksidaan dan penapaian pesat teh Pu-erh di bawah biooksidasi enzim, supaya nilai penyimpanan kemudiannya Teh pu-erh berkurangan atau hilang.

Teh hitam ialah teh yang ditapai sepenuhnya, yang memerlukan penyertaan enzim aktif dalam daun teh untuk melengkapkan penapaian lengkap. Jika melakukan fixation process, aktiviti enzim akan hilang, dan proses penapaian akan dihalang, dan juga sukar untuk dijalankan, jadi ia tidak boleh melakukan penetapan teh.

Pemprosesan pengeringan

Teh hitam perlu dipanggang untuk meningkatkan aromanya.

Pengeringan teh Pu-erh akan mengurangkan ruang transformasi kemudiannya. Ini kerana apabila teh Pu-erh adalah penetapan, ia hanya menghalang dan bukannya memusnahkan aktiviti enzim dalam teh. Jika pengeringan, aktiviti enzim akan dimusnahkan, dan beberapa bahan organik aktif dalam teh Pu-erh akan kehilangan aktivitinya semasa membakar, menyebabkan aktiviti kurang. Ruang transformasi lewat enzim dan bahan organik aktif berkurangan secara semula jadi.

Pemprosesan penapaian

Teh hitam perlu ditapai sebagai pautan proses untuk merangsang sepenuhnya kandungannya.

Jika teh Pu-erh ditapai, ia akan mengurangkan ruang penuaan kemudiannya dan mengurangkan nilai simpanannya.