email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Pengeringan Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Pengeringan Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Pengeringan Teh

2022-03-05 13:53:27

Proses terakhir membuat teh hitam adalah pengeringan. Pengeringan adalah untuk melepaskan lebihan lembapan di dalam daun teh untuk memastikan kualiti akhir daun teh. Satu perkara yang perlu diberi perhatian semasa pengeringan adalah tidak menjadikan suhu pengeringan terlalu rendah.

Sekiranya daun teh hitam sentiasa berada dalam keadaan suhu rendah semasa proses pengeringan teh hitam, adalah sukar untuk lebihan lembapan di dalam daun teh untuk dikeringkan, dan daun teh juga sukar untuk kering dengan sempurna.

Kandungan air teh hitam yang tidak dibakar sepenuhnya tidak mencapai piawaian, dan teh hitam akan terus ditapai dalam keadaan sedemikian, yang akhirnya akan menyebabkan daun teh terlalu ditapai dan menghasilkan rasa masam. Teh hitam dengan kandungan air sehingga standard adalah kering apabila disentuh, dan aroma daun teh kering dan bersih, dan tidak akan ada bau lain atau aneh. Menggunakan mesin pengering teh hitam jenama Deli, tetapkan masa pengeringan dan suhu pengering mengikut kandungan air dalam daun teh selepas penapaian, dan black tea drying machine boleh bekerja. Hidupkan mesin pengering teh hitam sekali lagi, dan teh hitam yang telah siap telah siap.

Pengering teh hitam menggunakan kaedah pengeringan udara panas, dan bekalan udara adalah seragam, dan tahap pengeringan daun teh di sekeliling dan daun teh di tengah adalah sama. Menetapkan masa dan suhu pengeringan yang munasabah mengikut keadaan sebenar daun teh boleh mengeringkan teh hitam sepenuhnya dan mengurangkan rasa masam teh hitam.