email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

2022-03-05 14:03:27

Seperti yang kita sedia maklum, rasa daun teh akan menjadi lebih stabil selepas disimpan, dan haruman teh serta rasa teh akan menjadi lebih baik. Seperti yang kita panggil hari ini teh hitam, ia tergolong dalam kategori teh yang ditapai sepenuhnya, dan rasa sup teh lebih baik selepas disimpan selama enam bulan sebelum diminum.

Walaupun teh hitam bukanlah sejenis teh yang boleh bertahan lama berbanding teh putih dan teh Puer, proses penyimpanan teh hitam perlu lebih berhati-hati. Semasa proses penyimpanan teh hitam, pastikan ia dijauhkan dari tempat yang mempunyai wap air dan bau yang pelik.

Jika ia secara tidak sengaja tercemar dengan wap air, teh akan menyerap air dan menjadi lembap, dan kemudian "penapaian sekunder" akan berlaku, menghasilkan komponen bau seperti asid asetik dan asid propionik, yang akhirnya akan membawa kepada rasa masam teh. Oleh itu, kita sering mendengar rakan-rakan teh mengatakan bahawa teh hitam yang disimpan selama beberapa tahun akan mempunyai rasa masam yang jelas apabila ia dibancuh semula, yang merupakan akibat penyimpanan yang tidak betul.

Teh hitam tidak seperti teh Pu-erh, iaitu teh selepas ditapai. Walaupun ia terdedah kepada beberapa kelembapan semasa penyimpanan, selagi ia berada dalam julat penyimpanan dan transformasi teh yang munasabah, ia bukanlah masalah besar. Pelbagai jenis daun teh mempunyai sifat yang berbeza.

Oleh itu, penyimpanan teh hitam yang munasabah boleh mengelakkan rasa masam sup teh hitam selepas dibancuh. Kekalkan aroma teh hitam