email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

2022-03-05 14:03:27

Seperti yang kita sedia maklum, rasa daun teh akan menjadi lebih stabil selepas disimpan, dan haruman teh serta rasa teh akan menjadi lebih baik. Seperti yang kita panggil hari ini teh hitam, ia tergolong dalam kategori teh yang ditapai sepenuhnya, dan rasa sup teh lebih baik selepas disimpan selama enam bulan sebelum diminum.

Walaupun teh hitam bukanlah sejenis teh yang boleh bertahan lama berbanding teh putih dan teh Puer, proses penyimpanan teh hitam perlu lebih berhati-hati. Semasa proses penyimpanan teh hitam, pastikan ia dijauhkan dari tempat yang mempunyai wap air dan bau yang pelik.

Jika ia secara tidak sengaja tercemar dengan wap air, teh akan menyerap air dan menjadi lembap, dan kemudian "penapaian sekunder" akan berlaku, menghasilkan komponen bau seperti asid asetik dan asid propionik, yang akhirnya akan membawa kepada rasa masam teh. Oleh itu, kita sering mendengar rakan-rakan teh mengatakan bahawa teh hitam yang disimpan selama beberapa tahun akan mempunyai rasa masam yang jelas apabila ia dibancuh semula, yang merupakan akibat penyimpanan yang tidak betul.

Teh hitam tidak seperti teh Pu-erh, iaitu teh selepas ditapai. Walaupun ia terdedah kepada beberapa kelembapan semasa penyimpanan, selagi ia berada dalam julat penyimpanan dan transformasi teh yang munasabah, ia bukanlah masalah besar. Pelbagai jenis daun teh mempunyai sifat yang berbeza.

Oleh itu, penyimpanan teh hitam yang munasabah boleh mengelakkan rasa masam sup teh hitam selepas dibancuh. Kekalkan aroma teh hitam