email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

Produk panas.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

2022-05-14 19:00:46

Sebelum bola teh jenis bulat dibuat, teh mentah masih perlu diproses dengan mesin layu teh, mesin penetapan teh, roller teh dan pengering teh. Kemudian dibentuk dengan mesin pembentuk bola naga.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Sebelum membentuk teh bebola dargon, teh mentah masih perlu membuat teh layu, penetapan teh, penggulungan teh dan pengeringan teh.

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Melakukan kerja yang baik dalam pengurusan taman teh boleh menjadikan nilai teh musim bunga lebih dipertingkatkan.

Masa Penapaian Teh Hitam

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Penapaian teh hitam mempunyai penapaian tradisional dan penapaian mesin, dan penapaian mesin akan menjadi trend penapaian teh hitam.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penyimpanan Teh

2022-03-05 14:03:27

Seperti yang kita sedia maklum, rasa daun teh akan menjadi lebih stabil selepas disimpan, dan haruman teh serta rasa teh akan menjadi lebih baik. Seperti yang kita panggil hari ini teh hitam, ia tergolong dalam kategori teh yang ditapai sepenuhnya, dan rasa sup teh lebih baik selepas disimpan selama enam bulan sebelum diminum.

Walaupun teh hitam bukanlah sejenis teh yang boleh bertahan lama berbanding teh putih dan teh Puer, proses penyimpanan teh hitam perlu lebih berhati-hati. Semasa proses penyimpanan teh hitam, pastikan ia dijauhkan dari tempat yang mempunyai wap air dan bau yang pelik.

Jika ia secara tidak sengaja tercemar dengan wap air, teh akan menyerap air dan menjadi lembap, dan kemudian "penapaian sekunder" akan berlaku, menghasilkan komponen bau seperti asid asetik dan asid propionik, yang akhirnya akan membawa kepada rasa masam teh. Oleh itu, kita sering mendengar rakan-rakan teh mengatakan bahawa teh hitam yang disimpan selama beberapa tahun akan mempunyai rasa masam yang jelas apabila ia dibancuh semula, yang merupakan akibat penyimpanan yang tidak betul.

Teh hitam tidak seperti teh Pu-erh, iaitu teh selepas ditapai. Walaupun ia terdedah kepada beberapa kelembapan semasa penyimpanan, selagi ia berada dalam julat penyimpanan dan transformasi teh yang munasabah, ia bukanlah masalah besar. Pelbagai jenis daun teh mempunyai sifat yang berbeza.

Oleh itu, penyimpanan teh hitam yang munasabah boleh mengelakkan rasa masam sup teh hitam selepas dibancuh. Kekalkan aroma teh hitam