email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

2022-02-25 16:50:19

Apabila teh hitam digulung, tali digulung dengan ketat, dan daunnya berwarna hijau dan merah, ia sesuai untuk proses pembuatan seterusnya. black tea fermentation.

Pada masa lalu, penapaian memerlukan bukan sahaja usaha manusia, tetapi juga masa dan tempat yang sesuai. Tetapi kini dengan kemunculan mesin penapaian teh hitam, "masa" tidak lagi begitu penting, dan "orang" adalah faktor yang paling kritikal. Kelahiran teh hitam berkualiti tinggi, sekurang-kurangnya separuh daripada faktor berada di tangan pembuat teh.

Penapaian teh hitam tidak dapat dipisahkan daripada kawalan suhu dan kelembapan. Sedikit kecuaian atau pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan sup teh hitam mempunyai rasa masam.

Jika penapaian teh hitam terlalu ringan dan tahap penapaian daun teh tidak mencukupi, aroma dan rasa daun teh akan sukar dibentuk, dan teh yang telah siap akan kelihatan hijau dan masam;

Jika penapaian teh hitam terlalu berat atau tidak ditapai dengan betul, teh hitam juga akan mempunyai rasa yang tersumbat dan masam, dan kualiti dalaman daun teh akan rosak teruk, dan sup teh tidak akan terasa enak.

Masa penapaian teh hitam biasa bagi teh hitam memerlukan sekurang-kurangnya empat jam untuk memastikan kualiti daun teh, supaya produk akhir mempunyai rasa yang penuh dan menyegarkan serta aroma bunga dan buah yang kaya. Jentera Pertanian dan Perhutanan Quanzhou Deli menyediakan mesin penapaian teh hitam berkualiti tinggi. Petani teh menetapkan suhu, kelembapan dan masa penapaian mesin penapaian mengikut keadaan daun teh selepas digulung, dan biarkan daun teh ditapai dalam mesin penapaian. Apabila suhu, kelembapan dan masa sesuai, kualiti teh hitam selepas penapaian dapat dipertingkatkan dengan banyak, dan rasa masam dalam teh hitam siap dapat dikurangkan.