email

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSalah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Salah Satu Faktor Masam Teh Hitam: Penapaian Teh

2022-02-25 16:50:19

Apabila teh hitam digulung, tali digulung dengan ketat, dan daunnya berwarna hijau dan merah, ia sesuai untuk proses pembuatan seterusnya. black tea fermentation.

Pada masa lalu, penapaian memerlukan bukan sahaja usaha manusia, tetapi juga masa dan tempat yang sesuai. Tetapi kini dengan kemunculan mesin penapaian teh hitam, "masa" tidak lagi begitu penting, dan "orang" adalah faktor yang paling kritikal. Kelahiran teh hitam berkualiti tinggi, sekurang-kurangnya separuh daripada faktor berada di tangan pembuat teh.

Penapaian teh hitam tidak dapat dipisahkan daripada kawalan suhu dan kelembapan. Sedikit kecuaian atau pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan sup teh hitam mempunyai rasa masam.

Jika penapaian teh hitam terlalu ringan dan tahap penapaian daun teh tidak mencukupi, aroma dan rasa daun teh akan sukar dibentuk, dan teh yang telah siap akan kelihatan hijau dan masam;

Jika penapaian teh hitam terlalu berat atau tidak ditapai dengan betul, teh hitam juga akan mempunyai rasa yang tersumbat dan masam, dan kualiti dalaman daun teh akan rosak teruk, dan sup teh tidak akan terasa enak.

Masa penapaian teh hitam biasa bagi teh hitam memerlukan sekurang-kurangnya empat jam untuk memastikan kualiti daun teh, supaya produk akhir mempunyai rasa yang penuh dan menyegarkan serta aroma bunga dan buah yang kaya. Jentera Pertanian dan Perhutanan Quanzhou Deli menyediakan mesin penapaian teh hitam berkualiti tinggi. Petani teh menetapkan suhu, kelembapan dan masa penapaian mesin penapaian mengikut keadaan daun teh selepas digulung, dan biarkan daun teh ditapai dalam mesin penapaian. Apabila suhu, kelembapan dan masa sesuai, kualiti teh hitam selepas penapaian dapat dipertingkatkan dengan banyak, dan rasa masam dalam teh hitam siap dapat dikurangkan.