email

Kaedah Penapaian Teh Hitam

Home > Pengetahuan Pengeluaran TehKaedah Penapaian Teh Hitam

Produk panas.

2024-06-12 11:45:26

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teh hitam adalah teh yang ditapai sepenuhnya, bahagian terpenting dalam proses produk ialah penapaian. Penapaian adalah untuk membuat bau rumput dalam pembancuh teh. Bahan-bahan di dalam teh hitam bersentuhan penuh dengan udara. Di bawah keadaan suhu dan kelembapan yang sesuai, sebatian polifenol dalam teh ditapai dan dioksidakan untuk membentuk theaflavin, thearubins, dsb. Dan biarkan teh hitam mengeluarkan aroma yang unik.

Biasanya, masa penapaian teh hitam tidak boleh terlalu lama. Kerana semasa pengeringan, teh akan terus ditapai semasa fasa peningkatan suhu.

Biasanya, terdapat dua kaedah penapaian, penapaian semula jadi dan penapaian mesin penapaian (penapaian bilik penapaian).

1. Penapaian semula jadi

Oleh kerana penapaian teh hitam memerlukan suhu yang lebih tinggi sedikit, kelembapan yang tinggi dan oksigen tersusun semula, penapaian semula jadi biasanya dipilih dalam bekas yang boleh bernafas seperti bakul buluh dan bingkai kayu. Ketebalan turapan teh adalah kira-kira 10cm, taburkan dengan sedikit air bersih, dan kemudian tutupnya dengan selimut nipis untuk mengekalkan suhu penapaian teh hitam antara 30-35 darjah. Jika suhu penapaian melebihi 40 darjah, daun teh perlu dicampur untuk menghilangkan haba untuk mengelakkan penapaian daripada menjadi terlalu sengit, wangian daun teh menjadi cerah, dan warna menjadi gelap. Dalam cuaca bersuhu tinggi, adalah perlu untuk memerhatikan keadaan teh dengan kerap untuk mengelakkan merosakkan kualiti teh. Kelebihan: Kos rendah, teh hitam boleh diproses tanpa kos tambahan. Kelemahan: Oleh kerana persekitaran pemprosesan yang panas dan lembap, selimut digunakan untuk masa yang lama untuk membiak bakteria dan menjejaskan teh; Selain itu, adalah perlu untuk sentiasa memerhatikan perubahan daun teh, kualiti daun teh tidak dapat dikawal, dan mudah untuk membuat daun teh berkualiti rendah. Membazir masa, membazir buat-buat dan membazir daun teh.

Penapaian teh hitam jenis manual
 

2. Penapaian mesin penapaian

The teh hitam peralatan fermentiton bijak is mainly used for the fermentiton of black tea and dark tea. With advanced intelligent control box, it can intelligently adjust the temperature and humidity inside the machine, and the fermentation time can be controlled . It is an essential equipment for the production of high-end black tea! The inside of the machine is made of all stainless steel to ensure that black tea is not contaminated during the production process. With the advanced intelligent atomization system, it can ensure that every layer of tea can be fermentated evenly, and the quality of each batch of tea is the same. So that the production of high-end fine black tea can be accurately copied in batches! Advantage: The tea is evenly fermentated, the temperature and the humidity can be controlled, automatic alarm at the end of processing. The stainless steel structure is clean and hygienic, and the produced black tea has the same quality, which is an indispensable equipment for the high-end black tea.

8 Lapisan 32 Dulang Mesin Pengoksidaan Teh Hitam Jenis Pintu Dua DL-6CFJ-80