email

Teh pengeringan beberapa kaedah

Home > Pengetahuan Pengeluaran TehTeh pengeringan beberapa kaedah

Produk panas.

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

2023-11-29 09:00:13

Teh hitam, juga dikenali sebagai teh merah di China, adalah minuman popular yang dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai jenis teh hitam dan ciri-cirinya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Untuk teh hitam: Oleh kerana teh hitam masih dalam proses penapaian sebelum pengeringan, untuk teh hitam, langkah pertama ialah menyejat air dalam teh, dan kemudian memusnahkan aktiviti enzim dengan suhu tinggi, supaya daun teh menghentikan penapaian oksidatif. , dan kualiti teh hitam dikekalkan. Pada masa yang sama, ia juga mengeluarkan bau rumput dan mengetatkan daun teh untuk menjadikan teh lebih cantik dan penuh aroma.

Untuk teh hijau: Pengeringan teh hijau biasanya untuk menyejat lembapan dalam daun teh, supaya daun teh diketatkan dan dibentuk, lebih padat, dan rasa rumput hijau dipancarkan untuk meningkatkan aroma teh hijau. Pada masa ini, proses pengeringan yang biasa adalah: pengeringan matahari, pengeringan udara panas, pengeringan sangkar pembakar dan pengeringan mesin menggoreng.

1. Pengeringan matahari

Diedarkan terutamanya di sebahagian kecil wilayah Hunan, Hubei, Guangdong, Guangxi, Sichuan, Yunan, Guizhou dan lain-lain China di China. Teh hijau pengeringan matahari terkenal dengan pengeluaran teh Yunnan Pu'er. Ia biasanya diletakkan di atas dulang ayak buluh, dan kemudian diletakkan di bawah matahari untuk membiarkan matahari mengeringkan daun teh. Ia biasanya mengambil masa yang lama. Kelebihan: Dengan pengeringan matahari, bahan berfaedah dalam teh sangat dikekalkan, dan rasa teh lebih menyegarkan. Kelemahan: Masa pengeringan adalah panjang, dan keperluan cuaca yang tinggi. Jika ia menghadapi hari hujan, ia mesti dikeringkan dengan cara lain.


 

2. Pengeringan udara panas

Pada masa ini ia merupakan kaedah pengeringan teh yang paling banyak digunakan dan berkadar tertinggi di dunia. Terdapat pelbagai mesin yang tersedia untuk pengeringan udara panas, mesin pengering udara panas berputar, mesin pengering udara panas plat rantai berterusan.

 

2-1 Mesin pengering teh udara panas jenis Rotary

Yang bijak pemanasan elektrik mesin pengering putarmengguna pakai panel kawalan bersepadu pintar generasi baharu, yang membolehkan pengering panas dengan cepat, kawalan suhu tinggi, keluaran angin seragam, bunyi yang lebih rendah, dehidrasi teh yang stabil. Dan warna daun teh tidak berubah, kaki wangi, tanpa putus. Reka bentuk pengeringan berputar dan reka bentuk saluran udara yang unik diguna pakai untuk memastikan keseragaman setiap lapisan dring. Digabungkan dengan wayar pemanasan elektrik berkekuatan tinggi, jalur pengedap berkedap tinggi dan generasi baharu bahan penebat haba mesra alam baharu, temperautre dalaman mesin kurang hilang, yang lebih menjimatkan tenaga dan mesra alam. Ia adalah peralatan yang diperlukan untuk menghasilkan semua jenis teh mewah. Kelebihan: Pengeringan berputar, pengeringan lebih sekata, dehidrasi teh yang lancar, hampir tiada perubahan dalam warna. Berbanding dengan mesin pengering berterusan, daun teh sentiasa berada di atas dulang, jadi kadar pecahnya rendah, dan sup teh yang dibancuh adalah jernih dan rasanya menyegarkan. Kelemahan: Output tidak mencukupi, boleh meletakkan 3kg / ㎡, kawasan pengeringan maksimum boleh 34㎡ (100kg teh basah setiap kelompok), jalur teh siap longgar dan besar.

16pcs 90cm Dulang Bulat Mesin Pengeringan Pembakar Teh Rotary DL-6CHZ-9B
 

2-2 Mesin pengering udara panas plat rantai berterusan

The plat rantai pemanas kayu api mesin pengeringsesuai untuk barisan pengeluaran teh yang berterusan, yang sangat menjimatkan kos buruh. Menggunakan plat keluli aloi super tebal 6mm dan peranti pertukaran haba yang cekap, kehilangan haba adalah kecil. Mesin cepat panas, dan daun teh tidak berbau. Dengan motor berkuasa tinggi dan volum besar, ia boleh mengeluarkan udara panas dan lembap di dalam mesin dengan cepat. Pada masa yang sama, ia mempunyai peranti peredaran udara panas, yang boleh mengurangkan perubahan suhu di dalam mesin dengan berkesan dan menjimatkan kos bahan api. Kelebihan: Pengeringan berterusan, jumlah udara yang besar, penjimatan buruh, kecekapan tinggi dan pelbagai kaedah pemanasan boleh dipilih. Daun teh yang dibancuh jernih dan menyegarkan. Kelemahan: Daun teh mudah pecah, dan kadar integriti tidak sebaik mesin pengering berputar. Meliputi kawasan yang luas (mesin kecil meliputi kawasan yang kecil),

Pemanasan Diesel Rantaian Berterusan Jenis Plat Mesin Pengeringan Teh DL-6CHL-CY20
 

3. Pengeringan sangkar penaik

Sangkar pembakar diperbuat daripada buluh, bahan semula jadi tulen, tiada pencemaran pada teh, dan suhu boleh laras, yang boleh mengekalkan nutrien dalam teh. Pengeringan suhu rendah, rasa teh ringan dan wangi, pengeringan suhu tinggi, rasa teh lebih pekat. Kelebihan: Saiz yang kecil sesuai untuk pemprosesan pelbagai jenis teh, dan juga sesuai untuk DIY rumah dan DIY di kawasan pelancongan. Kelemahan: Keluaran yang rendah, tidak sesuai untuk pengeluaran teh dalam kuantiti yang banyak, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kelembapan, untuk mengelakkan sangkar buluh daripada lembap dan berkulat.


 

4. Pengeringan mesin pengering berputar

The mesin pengering pusingan sesuai untuk semua jenis operasi penetapan teh dan kacau-pengeringan. Selepas diproses oleh mesin ini, daun teh berwarna cerah, bertubuh penuh, dan mempunyai bau hangus yang unik (bau api). Jalurnya ketat dan daun teh sedikit melengkung, menjadikannya sesuai untuk pengeluaran dan pemprosesan daun teh berkualiti tinggi. Kelebihan: Jalur teh adalah padat, tahan untuk dibancuh, dan teh kering mempunyai wangian yang tahan lama. Sup teh yang dibancuh mempunyai warna yang kuat, rasa pekat, dan rasa manis selepasnya. Kelemahan: Warna teh yang telah siap lebih gelap. Kerana ia digoreng dan dikeringkan, suhu tidak mudah dikuasai. Teh mudah ditampal dan mempunyai bau hangus (haruman tidak hangus)

Pemanas Elektrik Mesin Pengeringan Drum Daun Teh DL-6CSTP-D110