email

Tea Fixation Methods

Home > Pengetahuan Pengeluaran TehTea Fixation Methods

Produk panas.

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

2023-11-29 09:00:13

Teh hitam, juga dikenali sebagai teh merah di China, adalah minuman popular yang dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai jenis teh hitam dan ciri-cirinya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah penetapan digunakan terutamanya untuk pengeluaran pelbagai teh yang tidak ditapai atau separuh ditapai. Aktiviti enzim dalam daun segar dikurangkan dengan suhu tinggi, polifenol teh dalam daun segar dihentikan untuk penapaian oksidatif, dan bau rumput dihilangkan, aroma daun teh teruja, dan kelembapan dalam daun segar tersejat. Daun segar menjadi lebih lembut, yang sesuai untuk proses menggulung seterusnya, dan daun teh tidak mudah rosak.

Selepas penetapan, teh hijau perlu disejukkan. Biarkan suhu daun teh lebih rendah dan edarkan kelembapan untuk mengelakkan kelembapan suhu tinggi daripada menyekat teh.

When tea fixation, pay attention to "young leaves with high temperature and faster, old leaves with lower temperature and slower", which means that the young leaves need high temperature to fixation quickly, killing the enzymes in the tea faster, while fixation for a short time, will not damage the tea. Old leaves need to fixation at low temperature and slow speed. The leaves of old leaves are thicker, if high temperature is used, the heat cannot be transferred to the inside. The leaves on the outside are scorched and the leaves on the inside are not yet cooked. Such tea leaves are useless.

Tea fixation is also known as , Tea Steaming, Tea Roasting .etc, although the names are different, but the functions are the same. The most mainstream fixation method currently uses roasting fixaion process, which makes the tea taste more fragrant.

The method of tea fixation, the common ones are steam fixation, roasting fixation, hot wind fixation

 

  1. Penetapan Mengukus Teh Hijau

Pada namanya, pengukusan teh hijau adalah menggunakan wap untuk mengikat daun teh. China adalah tempat kelahiran teh. Proses penetapan paling asli teh hijau adalah mengukus. Teh hijau Cina telah diperkenalkan ke Jepun semasa Dinasti Tang. Pada masa ini, kaedah utama penetapan teh hijau di Jepun adalah mengukus.

Kelebihan: Menggunakan pengukusan untuk penetapan, daun teh adalah penetapan lebih seragam, dan warna lebih hijau, dan kerosakan klorofil adalah kurang. Pada masa yang sama, tiada tekanan semasa pemprosesan, jadi warna teh hijau kukus dan warna sup teh hijau dan penampilan lebih baik.

 

Kelemahan: Rasa teh lebih ringan dan lebih astringen, dan ia juga mempunyai rasa berumput, yang tidak memenuhi citarasa kebanyakan orang. Selain itu, proses mengukus teh hijau adalah sangat lama, dan ia hampir dihapuskan di China. Kira-kira 600 tahun yang lalu (sekitar 1400, semasa Dinasti Ming China), petani teh Cina yang bijak dan rajin mencipta teh hijau panggang. Kerana rasa teh hijau panggang berkali-kali lebih baik daripada teh hijau kukus, dan rasanya lebih kuat, teh hijau panggang telah beransur-ansur menggantikan teh hijau kukus. Pada masa ini, pengeluaran teh hijau kukus adalah sangat kecil, terutamanya tertumpu di Jepun dan Hubei Enshi City.

 


 

 

  1. Penetapan Tea Roasted

Teh goreng adalah cara yang paling popular untuk penetapan di dunia. Biarkan daun teh menyentuh dinding periuk suhu tinggi dan panggang daun teh pada suhu tinggi. Kira-kira 600 tahun yang lalu, orang Cina mencipta hijau goreng, dan secara beransur-ansur mempromosikannya ke seluruh negara. Pada masa ini, pengeluaran teh hijau goreng menyumbang lebih daripada 90% daripada jumlah keseluruhan teh hijau.

 

2-1  Penetapan periuk api tangan , terdapat tiga jenis periuk yang tersedia untuk dipilih pada masa ini:

Periuk besi, kemudian bina dapur dengan batu bata dan simen, dan bakar kayu atau arang batu di bahagian bawah. Ini adalah cara tertua untuk penetapan, dan ia juga merupakan cara untuk penetapan teh hijau mewah. Sekiranya pekerja mempunyai pengalaman yang luas, maka teh hijau yang dihasilkan dengan kaedah ini adalah berkualiti tinggi.

Kelebihan: Jejak kecil dan operasinya mudah. Jika pengeluarnya berpengalaman, kualiti teh hijau itu amat tinggi dan rasanya lebih wangi.

Kelemahan: Disebabkan penggunaan pemanasan kayu, suhu sukar dikawal. Tuntutan tinggi terhadap pengalaman pengeluar, jika suhu tinggi, ia mudah terbakar. Dan jika suhu rendah, tidak mudah untuk mendapatkan aroma yang mencukupi, yang menjejaskan kualiti teh.

 


 

2-1-2 Pemanas elektrik penembakan tangan penetapan-tapak kayu

Menggunakan pemanasan elektrik, dengan asas kayu, boleh diproses pada ketinggian yang berbeza, mudah digunakan, peralatan pengeluaran utama untuk teh hijau sederhana atau mewah. Sekiranya pekerja mempunyai pengalaman yang luas, maka teh hijau yang dihasilkan dengan kaedah ini adalah berkualiti tinggi.

Kelebihan: Jejak kecil, mudah untuk mengawal suhu pemanasan, ia mudah untuk beroperasi. Jika pengeluarnya berpengalaman, kualiti teh hijau itu amat tinggi dan rasanya lebih wangi.

Kelemahan: Permintaan tinggi terhadap pengalaman pengeluar. Jika suhu tinggi, ia mudah terbakar. Dan jika suhu rendah, tidak mudah untuk mendapatkan aroma yang mencukupi, yang menjejaskan kualiti teh.


 

 

2-1-3 Pemanasan elektrik penembakan tangan penetapan- tapak keluli mengotorkan

Menggunakan pemanasan elektrik dengan asas keluli noda, ketinggian boleh laras, ergonomik, mudah digunakan. Peralatan pengeluaran utama untuk teh hijau sederhana atau mewah. Sekiranya pekerja mempunyai pengalaman yang luas, maka teh hijau yang dihasilkan dengan kaedah ini adalah berkualiti tinggi.

Kelebihan: Jejak kecil, mudah untuk mengawal suhu pemanasan, ia mudah untuk beroperasi. Jika pengeluarnya berpengalaman, kualiti teh hijau itu amat tinggi dan rasanya lebih wangi.

Kelemahan: Permintaan tinggi terhadap pengalaman pengeluar. Jika suhu tinggi, ia mudah terbakar. Dan jika suhu rendah, tidak mudah untuk mendapatkan aroma yang mencukupi, yang menjejaskan kualiti teh.

 


 

 

2-2 Mesin penetapan: Pada masa ini terdapat tiga jenis mesin untuk dipilih:

2-2-1 Mesin penetapan teh jenis dram yang berdiri sendiri

Mesin penetapan teh jenis gendang boleh memanaskan gas atau elektrik. Pemanasan dengan kecekapan tinggi, perlindungan alam sekitar dan sanitasi, kesan penetapan yang baik; Dengan fungsi ekzos, ia boleh mengeluarkan udara panas dan lembap di dalam mesin; Teh mempunyai warna yang baik, wangian penuh, daun lengkap, dan tiada kehilangan nutrien. Ia kini merupakan peralatan yang paling banyak digunakan di pasaran. Dan mesin yang berbeza boleh disesuaikan mengikut output yang berbeza, yang boleh memenuhi keperluan pengeluaran teh hijau kebanyakan wilayah dan orang.

Kelebihan: Kecekapan pemanasan gas / elektrik adalah tinggi, suhu meningkat dengan cepat; warna teh adalah baik, wangian lebih mencukupi, dan mesin boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan pengeluaran teh orang yang berbeza di kawasan yang berbeza. Kualiti teh hijau yang dibuat dengan mesin ini adalah pertengahan atau mewah.

Kelemahan: Jika output sangat besar, mesin ini tidak akan sesuai.

 


 

 

2-2-2 Periuk penetapan teh tiruan tiruan automatik

Mesin pembunuh periuk Chaotian yang dipanaskan dengan gas ini sangat meniru proses teh goreng tangan. Badan periuk mesin kami boleh berputar 360 darjah, ini adalah industri pertama. Daun teh dipanaskan tanpa hujung mati, dan penetapan lebih seragam. Kami adalah yang pertama dalam industri untuk memasang paip udara panas pada badan periuk, dan secara bebas boleh memilih sama ada untuk meniup udara panas ke dalam mesin. Wap air di dalam periuk boleh cepat disalirkan untuk mengelakkan daun teh daripada menjadi kekuningan dan menjejaskan kualiti daun teh. Bar panduan yang dipatenkan dan tirus badan periuk diguna pakai, yang sangat meniru teh goreng tangan tuan dan dengan sempurna menghampiri kualiti teh buatan tangan. Mesin kami menduduki sebahagian besar pasaran di kawasan pengeluaran teh Pu'er mewah!

Kelebihan: Reka bentuk periuk yang dipatenkan sangat dekat dengan kaedah teh goreng tangan. Kualiti daun teh siap adalah kualiti terbaik, yang merupakan satu-satunya pilihan untuk menggoreng automatik teh mewah.

Kelemahan: Harganya lebih tinggi sedikit, dan masa pemprosesan teh lebih lama sedikit, menghasilkan output yang tidak terlalu tinggi.

 


 

 

2-2-3 Mesin penetapan teh jenis dram berterusan

Mesin penetapan dram berterusan mempunyai fungsi yang sama seperti mesin penetapan dram yang berdiri sendiri. Mesin pembunuh dram berterusan juga sangat popular di pasaran, dan boleh dipanaskan oleh elektrik / kayu api / gas untuk memenuhi keperluan pengeluaran orang di kawasan yang berbeza.

Kelebihan: Kecekapan pemprosesan yang tinggi dan penjimatan buruh.

Kelemahan: Jejak yang besar, tidak sesuai untuk bengkel rumah kecil, rasa teh yang dihasilkan tidak sebaik peralatan yang berdiri sendiri.